MY BONSAI DISCUSSION AT THE “KOYA” BONSAI CLUB (NL). MIJN BONSAI BESPREKING BIJ DE “KOYA” BONSAI VERENIGING.

Hi, everybody,

yesterday I did a Bonsai discussion at my first Bonsai club “KOYA” which is located in Rijswijk the Netherlands. I became a member there way back in 1991 and stayed there for 6 or 7 years. During those years there I organized with Farrand Blog en Rene Rooswinkel (now from BonsaiFocus) en many volunteers from KOYA one of the first big Bonsai exhibitions in Holland! And I was head of the activity committee for a while. And last but not least, I gave there my first and second demonstration ever! That first demo tree was a garden centre “Chamaecyparis nana” that a few years later won the “Dutch Bonsai days” and was later shown at the very first “Ginkgo Awards” and the “Crespy Cup”! I have fun memories of this club so it was great to go back there after all these years to help and teach the new and old club members with their questions and to give advice about maintenance and styling. I was welcomed at the door by a beautiful (portable) Tokonoma with a very mature delicate Holm (Quercus Ilex) that you don’t see as often as Bonsai in our part of the world. It was accompanieth by a nice scroll with a winter image and a suiseki. I had a great afternoon and the day was over before we knew it! The reactions were very positive and we agreed that I would come back early next year to give a workshop! After all the hearty goodbyes I drove back home…tired but very happy! Thanks to all the members of “KOYA” for their warm welcome and trust! I hope to see you all soon again?!

Cheers,

Hans van Meer. 

——————————————————————————————- 

Hallo allemaal,

gisteren heb ik een Boom bespreking gehouden bij mijn eerste Bonsai vereniging “KOYA” in Rijswijk. Ik ben daar lid geworden in de begin jaren negentig en ben er zo’n 6 a 7 jaar gebleven. Gedurende die tijd heb ik met Farrand Bloch en Rene Rooswinkel (van BonsaiFocus) en veel vrijwilligers van KOYA een van de eerste grote Nederelandse Bonsai shows georganiseerd. Tevens was ik een tijd hoofd van de activiteiten commisie en ik gaf er mijn eerste en tweede domonstratie ooit! Die eerste demo boom een tuin centrum “Chamaecyparis nana” won een paar jaar later de land dagen en heeft nog op de “Ginkgo Awards” en de “Crespy Cup” gestaan. Onnodig om te zegen dat ik leuke herrineringen heb aan mijn tijd by KOYA, dus het was fijn om eindelijk weer eens terug te kunnen gaan om de leden te helpen met al hun vragen over de verzorging en het stijlen van hun Bonsai. Ik werd bij de ingang verwelkomt door een hele mooie portable “Tokonoma” met een hele mooie en volwassen Steeneik (Quercus Ilex) en een prachtige scroll met een winter motief en een goed bij passende Suiseki. Ik had een fantastische dag en hij was voorbij voor dat we er erg in hadden! De reacties waren erg positief en we zijn overeen gekomen dat ik begin volgend jaar terug kom om een workshop te geven. Na een erg hartelijk afscheid ging ik moe maar voldaan weer op huis aan. Bedankt “KOYA” voor jullie vertrouwen en warm welkom en hopenlijk tot volgend jaar maar weer?! 

Bonsai club “KOYA” Tokonoma.

Cheers,

Hans van Meer.

Info: karamottobonsai@hotmail.com

———————————————————————————————-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s