Preparing my little Hawthorn for the “Deshima Bonsai Studio” New years Bonsai exhibition.

I spend this cold afternoon preparing my little Hawthorn for the upcoming annual New Years Show at my dear old Bonsai friend Teunis Jan Klein “DESHIMA” Bonsai Studio in Nieuwerkerk a /d IJssel (Holland). This is a fun day where we not only all enjoy the Bonsai exhibition and Teunis his amazing store and the Bonsai for sale, but also the chance to wish each other the best wishes for the New Year while enjoying good food and lots of drinks!

Because of the swelling of the root mass in the pot, I had to remove the bulging top layer of the soil in most places and therefore had to renew the layer of mos! With a soft brush, the beautiful old bark was cleaned and freed from moss. And then all the little branches that grew in the wrong places or the wrong direction were cut away, giving it a cleaner look! And then there was no more daylight left to clean the pot, so it was time to put my tools away and warm my bones inside because it has been no warmer than 2 degrees in the sun today! Tomorrow I will prepare my little Prunus spinosa which is shown in a setup with my Hawthorn! So watch this space!
Cheers and HAPPY NEW YEAR !!!
Hans van Meer.

4 thoughts on “Preparing my little Hawthorn for the “Deshima Bonsai Studio” New years Bonsai exhibition.”

 1. Dag Hans, schitterende bomen heb jij toch…
  Nu heb ik een praktisch vraagje en al zeker bij zo een zachte natte herfst…
  Hoe houd jij de oude stam van jou meidoorn vrij van groen en algen?
  Gezien je op zo een oude ruwe stam niet kunt gaan schrobben.
  Heb jij hier een middeltje voor?

  Like

  1. Dank je Tom! Ik gebruik een oude zachte tandenborstel en voor de moeilijke plekken zo een langwerpig en in een punt uitlopend metalen bonsai borsteltje met harde groene haartjes. Deze zijn er ook met stalen haartjes maar die zijn te hard voor bomen met zachte of snel loslatend schors. Bij hardnekkig mos kun je voor de winter met een mix van 50% Azijn en 50% water spuiten. Grond afdekken een paar weken voorzichtig water geven zonder barst te raken. Een mix van water met Lime Sulfer is ook te gebruiken en zeer effectief als spray tegen mos en insecten! 2 delen op 5 delen water is safe. Veel succes er mee!
   Mvg,
   Hans van Meer.

   Like

 2. Hans, super bedankt voor uw advies! Het grootste probleem vind ik het groen worden van bast, mos zelfs minder, wat zou hier het beste zijn tegen groen laagje op oude stam die 50% azijn of de Lime Sulfer?

  Like

  1. Lime sulfer is zeer effectief en word al lange tijd door zeer veel mensen zonder veel problemen gebruikt. Als je het eng vind kan je de mix meer verdunnen. Maar zo lang je de grond afdekt en even niet water over de takken en stam laad lopen na aanbrengen is het prima om te gebruiken! Succes er mee!!
   Groetjes,
   Hans.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s